
One-size-fits-all gælder ikke for meditation, og det har ayurveda en forklaring på. Vata personens luftige sind har brug for en helt anden tilgang end pittas fyrrige utålmodighed og effektivitet, og kaphas jordbundne og rolige sind skal helst ikke dæmpes meget mere, for så indtræder døsigheden.
Så med det i mente kan det være en hjælp at kende dit sinds dominerende dosha, når du prøver at finde den meditations praksis, der virker bedst for dig.
Et vata sind tænker kreativt og fantasifuldt, men undertiden kommer tankerne som hvirvelvind og alt for hurtigt efter hinanden, og det synes umuligt at finde ro i meditationen.
En god meditations praksis kan derfor være at chante et mantra, som kan hjælpe med at holde fokus og på at skabe jordforbindelse, stilne de flyvske tanker og berolige nervøse stemninger.
Ofte oplever mennesker med en dominerende vata dosha også rygsmerter, og så er der intet galt i at sidde på en stol under meditationen.
Et pitta sind er målrettet, superproduktivt og organiseret. Meditation kan synes som tidsspilde, for man kunne jo let bruge tiden meget mere effektiv end til blot at sidde stille. For pittas utålmodige sind, der brænder sit lys i begge ender samtidig, er der al mulig grund til at finde en egen meditations praksis der køler og stilner, der kan forbedre hukommelsen, træner hjernen og øger velværet. En rigtig god indgang kan være at bruge en kontrolleret vejrtræknings øvelse fra Pranayama, som føles aktivt og fastholder dig i en meditativ rutine. Specielt vekselåndedrættet, eller shitali pranayama, der køler og beroliger det superaktive, overophede pitta sind kan anbefales.
Et kapha sind er rolig, givende og måske lidt langmodig og hvis meditation foregår på langs er det en klar invitation til en lur. For at holde bevidstheden på meditationen og ikke døse hen, kan det være en ide at arbejde med en meditationsform som indeholder bevægelse. Måske en gående meditation, eller guidede visualiserings øvelser der aktiverer og ansporer det godmodige og langsomme Kapha sind. Hvis det er en siddende meditation så sid uden rygstøtte, og brug gerne mudras (håndstillinger) der fastholder opmærksomheden på meditationen.
Øvelsen er at finde den praksis der bedst passer til dig, fremfor en rigid form der stille dræber lysten og glæden ved meditation. Og husk at give dig selv en fair chance. Det tager 21 dage at ændre en vane eller få en ny og god af slagsen, så leg med det og prøv det af, indtil du har fundet din helt egen praksis, som virker for lige præcis den du er ❣️
FALL IN LOVE WITH MEDITATION – Se eventet